Oorzaak van Clostridium perfringens
Water is een goede voedingsbodem voor verschillende micro-organismen waaronder E. coli, Salmonella, Clostridium en Enterococcen.
Clostridum perfringens is een anaërobe sporenvormer. Sporen van dit organisme komen voor in de aarde, sedementen en plekken waar contact is met menselijke of dierlijke faeces. Clostridium perfringens is eveneens een typische parameter die wijst op verontreiniging door afvalwater.
Problemen in de land- en tuinbouw veroorzaakt door Clostridium perfringens in het water
Clostridium perfringens veroorzaakt voedselvergiftiging en wordt gekarakteriseerd door ernstige buikkrampen en diarree. Daarnaast zou Clostridium perfringens de hoofdoorzaak zijn voor verwerping van kalveren, spontane abortussen, … .
Praktijkbevindingen
Alle wateranalyses die in de loop van de jaren door het Kenniscentrum Water voor Land- en Tuinbouw (KWLT) werden genomen, zijn nauwgezet bijgehouden in een database. Bij het vergelijken van onze praktijkbevindingen met de algemene richtwaarden voor het gehalte aan C. perfringens in water, valt vooral op dat diep grondwater en drainagewater een beduidend lager gehalte aan C. perfringens bevatten dan de overige waterbronnen.
Aantal stalen
Gemiddeld
C. perfringens/100ml
Min. gemeten
Max. gemeten
Regenwater
28
30,4
< 1
290
Oppervlaktewater
20
16,1
200
Open put water
193
188,8
15000
Drainagewater
24
131,2
1200
Diep grondwater
(Landeniaanwinning)
16
3,25
Ondiep grondwater
15
6,1
70