Oorzaak van temperatuurwijziging
Wijzigingen in de temperatuur van het water zijn vooral seizoensafhankelijk. In de zomer zal het water al snel een temperatuur van ca. 20°C behalen. Terwijl deze in de winterperiode kan dalen tot ca. 5°C.
Problemen in de land- en tuinbouw veroorzaakt door temperatuurwijziging in het water
Een hogere temperatuur van het water kan aanleiding geven tot een verhoogde bacteriologische druk in het water. Ook algen komen frequenter voor bij een hogere watertemperatuur.
Praktijkbevindingen
Alle wateranalyses die in de loop van de jaren door het Kenniscentrum Water werden genomen, zijn nauwgezet bijgehouden in een database. Om onze praktijkbevindingen te vergelijken met elkaar, werd de bacteriologische druk van de stalen met een temperatuur lager dan 10°C vergeleken met de bacteriologische druk van de stalen met een temperatuur hoger dan 15°C.
Bij regenwater, oppervlaktewater en open put water valt duidelijk op dat de bacteriologische druk veel lager is bij een lagere temperatuur dan de bacteriologische druk gemeten bij een hogere temperatuur.
Lage Temperatuur
(< 10°C)
Aantal stalen
Gemiddeld E.coli/100 ml
Gemiddeld Enterococcen/100 ml
Gemiddeld Totale coliformen/100 ml
Regenwater
7
13
10
335
Oppervlaktewater
5
324
212
710
Open put water
20
512
253
2 095
Drainagewater
6
9
1
Diep grondwater
(Landeniaanwinning)
-
Ondiep grondwater
Hoge Temperatuur
(> 15°C)
8
9 847
480
10 148
760
466
845
26
8 095
1 314
9 892
2
3