De Watertool: Selecteer de geschikte waterbehandeling

    
Selecteer 1 van bovenstaande onderdelen om de informatie op te vragen.

Parameters die door deze techniek kunnen behandeld worden
Indien u als leverancier wenst opgenomen te worden in de niet-limitatieve lijst van leveranciers op de WATERTOOL, gelieve dan contact op te nemen met info@watertool.be


disclaimer leveranciers

Principe van deze techniek

Actieve koolfilter

Verwijderen van smaak, geur,kleur en resten van fytovervuiling.

actief1.jpg

actief2.jpg

Wat doet deze techniek?

Met een actieve koolfilter worden opgeloste verontreinigingen die zorgen voor geur-, kleur- en smaakafwijkingen in het water geabsorbeerd in de poriën van de actieve koolfilter. Ook restanten van fytovervuiling kunnen op deze manier verwijderd worden.

Hoe werkt deze techniek?
Actieve kool bestaat uit gebroken steenkool, turf of ander vezel-houdend materiaal zoals bijvoorbeeld kokosnoten of pindadoppen. Door activatie van de kool is het oppervlak van dit materiaal zeer poreus en kunnen er in deze poriën via absorptie moleculen vasthechten. Omdat actieve kool een onoplosbare vaste stof is, komen de geabsorbeerde moleculen niet meer vrij en worden ze zo uit het water verwijderd.

Hoe deze techniek onderhouden?
Een actieve koolfilter kan niet teruggespoeld worden. Zodra het oppervlak van de actieve kool volledig verzadigd is en dus alle poriën bezet zijn, moet de actieve kool in de filter vervangen worden. Afhankelijk van de vervuiling van het water gebeurt dit best 2 à 3 maal per jaar. Bij grotere filters is dit een werk die je niet zelf kan uitvoeren. Gespecialiseerde firma’s kunnen het actieve kool regenereren door de kool op hoge temperatuur (600 °C) te wassen met stoom. Na regeneratie kan de actieve kool opnieuw gebruikt worden. Indien de actieve koolfilter niet regelmatig vervangen wordt, zal niet alleen de correcte werking van de filter sterk afnemen, bovendien zal na verloop van tijd de filter een broeihaard voor bacteriën worden waardoor de bacteriologische druk in het water sterk zal toenemen. 

Waar op letten bij toepassen van deze techniek?
Aangezien actieve koolfilters gebruik maken van poriën waarin opgeloste stoffen geabsorbeerd worden, zullen zwevende deeltjes in het water de poriën in de actieve kool verstoppen waardoor de werking van de actieve kool zal afnemen. Ook turfdeeltjes, kalk en ijzer in het water kan afzetten op de actieve koolfilter waardoor de efficiëntie vermindert. Daarom wordt vaak aangeraden om bij een ijzergehalte van meer dan 1 mg/l het water eerst te ontijzeren en bij hard water wordt de actieve koolfilter best na de onthardingsinstallatie geplaatst. Wil je open put water of oppervlaktewater behandelen, dan is een goede voorafgaande affiltering van zwevende delen een noodzakelijke stap. Het is dus belangrijk om de juiste voorbehandeling toe te passen om ervoor te zorgen dat de actieve koolfilter optimaal kan functioneren.
Actieve koolfilters absorberen chloorhoudende verbindingen, dat wil zeggen dat ook chemische ontsmettingsproducten op basis van chloor door de actieve koolfilters geabsorbeerd worden. Het is dus belangrijk om na de actieve koolfilter nog een chemische ontsmetting toe te passen als het water bacteriologisch vervuild is.

 

 

 

 


Richtprijs: 0,31 €/m³